bebe5Pe măsură ce copiii cresc, ei se dezvolta, adica devin capabili să facă anumite lucruri în conformitate cu un tipar comun majorităţii copiilor.

Urmărim apariţia unor semne care sunt numite „momente importante” pentru a observa dacă micuţul creşte şi se dezvolta in acelaşi ritm cu ceilalti copii, astfel încât eventualele probleme să fie identificate şi corectate cât mai curând posibil.

Un exemplu de prim moment important este reprezentat de prima oară când micuţul îşi priveşte mama şi o urmăreşte cu privirea atunci când aceasta se mişcă pe lângă patut. Printre momentele ulterioare se numără prima dată când micuţul ia o lingură şi încearcă să o folosească, când face eforturi să se ridice în picioare sau rosteşte cuvinte inteligibile şi când le foloseşte corect în vorbire.

Naşterea prematură a copilului poate afecta dezvoltarea în primul an de viaţă şi chiar mai târziu. Copiii care se nasc cu mult înainte de termen, care au prezentat diverse boli grave in maternitate (ce au necesitat tratamente medicale sau chirurgicale), au mai multe şanse să prezinte întârzieri de creştere. Este posibil ca afectarea unora dintre capacitatile lor, cum ar fi capacitatea de a gândi (cogniţia), să devină evidenta abia la vârsta şcolară.

Pentru un copil prematur, tiparul de apariţie a momentelor importante este diferit de cel al copiilor născuţi la termen. Deoarece copilul vostru a venit pe lume prea devreme, este posibil ca nu toate momentele importante ale dezvoltării să se manifeste ca în cazul copiilor născuţi la termen. Din acest motiv, atunci când încercaţi să le identificaţi, trebuie să folosiţi vârsta corectată.

Pentru a identifica vârsta corectată a copilului vostru, trebuie să scădeţi din numărul de luni de la naştere (vârsta cronologica) numărul de luni care reprezintă intervalul cu care s-a născut mai devreme (prematuritatea). De exemplu, dacă s-a născut acum 5 luni (vârsta), iar copilul a venit pe lume cu 3 luni mai devreme (prematuritatea), are vârstă corectată de 2 luni.

Dezvoltarea copiilor prematuri în primii doi ani de viaţă trebuie monitorizată începând cu data la care trebuia să se nască. În primul, şi chiar în al doilea an de viaţă, medicul pediatru trebuie să urmărească evoluţia copilului vostru folosind această vârstă corectată.

In primii 2 ani de viata este posibil ca bebelusul dvs. prematur sa aiba nevoie de mai multe controale medicale, efectuate de catre diversi specialisti: neonatolog, pediatru, oftalmolog, ORL-ist, neurolog, ortoped, kineto-terapeut, logoped, psiholog etc. Este foarte important sa intelegeti ca eforturile de a va duce cu el acolo unde este nevoie vor fi rasplatite in timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.