eutanasierePrimarul general Sorin Oprescu a declarat, joi, că va propune în CGMB ca bucureştenii să răspundă la referendum la următoarea întrebare: “Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?”. Edilul a precizat că termenul prevăzut de lege este cel stabilit în Legea 227/2002.

Sorin Oprescu a spus că la şedinţa de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti va fi stabilită şi data organizării referendumului local privind eutanasierea câinilor fără stăpân, potrivit Mediafax. El a menţionat că va propune consilierilor generali ca referendumul privind eutanasierea cânilor fără stăpân să aibă loc în 6 octombrie, până atunci animelele urmând să fie strânse şi duse în adăposturile existente.

Câinii adunaţi vor duşi în adăposturile Mihăileşti şi Pallady, iar soarta lor va fi decisă în funcţie de ceea ce va spune populaţia la referendum, a adăugat Oprescu. “Animalele vor fi ţinute în adăpost şapte zile, timp în care ar putea fi adoptate. După acest interval, câinii ar putea fi eutanasiaţi, dacă bucureştenii se vor pronunţa pentru eutanasierea lor”, a mai spus primarul general, după întâlnirea cu edilii de sector, reprezentanţii Consiliului Judeţean Ilfov şi liderii de grup din CGMB.  Potrivit articolului 4 al Legii 227/2002 pentru aprobarea OUG 155/2001, “câinii fără stăpân vor fi capturaţi şi transportaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazaţi o perioadă de 14 zile”.

“În situaţia în care, dupa expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi conform anexelor nr. 4 şi 5, aceştia vor fi eutanasiaţi”, conform Legii 227/2002. Legea mai prevede că eutanasia este “un act de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase” a câinilor.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat miercuri că municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea câinilor vagabonzi şi va face, legat de această problemă, “exact ceea ce vrea populaţia”.

Propunerea de a fi organizat un referendul local privind eutanasierea câinilor maidanezi a venit după ce Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei. Fratele lui Ionuţ, în vârstă de şase ani, care era împreună cu acesta când, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Oprescu arăta că referendumul local ar putea avea loc în ultima duminică din luna septembrie sau în prima duminică din octombrie, iar acesta va avea o singură întrebare, respectiv “Sunteţi de acord cu măsura radicală (eutanasierea câinilor fără stăpân – n.r.)?”.

Potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, “obiectul şi data referendumului local se stabilesc şi se aduc la cunoştinţă publică cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia”, iar “referendumul local se poate organiza într-o singură zi, care poate fi numai duminica”.

Oprescu a precizat că, în vederea organizării referendumului, a convocat pentru vineri, la ora 12.00, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în şedinţă de îndată.  “Problemele de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, în condiţiile prezentei legi, aprobării locuitorilor, prin referendum local”, potrivit articolului 13 din Legea referendumului.

Sorin Oprescu a mai spus că, dacă bucureştenii se vor pronunţa la referendum pentru eutanasierea câinilor vagabonzi, atunci el va putea “pune presiune” pe parlamentari, în vederea adoptării unui act normativ “cum vrea poporul”, legat de această problemă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.