trnasfuzieSpitalul Euroclinic este primul și singurul spital privat din România care are propria Unitate de Transfuzie Sanguină (UTS), autorizată în conformitate cu normele Ministerului Sănătății din România. Noua Unitate de Transfuzie Sanguină funcționează non-stop în cadrul Blocului Operator și este dotată cu echipamente moderne atât pentru efectuarea testelor pretransfuzionale, cât și pentru stocarea și conservarea sângelui și a componentelor sanguine, în condiții de maximă siguranță, potrivit unui comunicat.

“Decizia de a înființa o unitate de transfuzie sanguină în cadrul Spitalului Euroclinc vine ca un pas firesc ce ne va permite să furnizăm pacienților noștri, în mod necondiționat, atunci când este necesar, produse sanguine adecvate. Unitatea de Transfuzie Sanguină din Spitalului Euroclinic oferă o serie de teste și servicii care să asigure siguranța și eficiența utilizării sângelui sau a componentelor sanguine, cum ar fi globulele roșii, trombocitele sau plasma, pentru a reduce la minim riscul incompatibilității.” a declarat dr. Anca Vișan, medic primar ATI, sef Secție ATI Spitalul Euroclinic.

În cadrul laboratorului Unității de Transfuzie Sanguină se efectuează, în conformitate cu normele în vigoare, protocolul de teste pretransfuzionale, o gamă completă de teste pentru identificarea grupului sanguin și depistarea anticorpilor antieritrocitari.  Totodată, pentru a reduce la minim riscul incompatibilității, echipa medicală a UTS din Euroclinic efectuează atât depistarea de anticorpi iregulari anti-eritrocitari, cât și proba de compatibilitate pacient-sânge de transfuzat, folosind mai multe tehnici complementare. În plus față de determinarea grupei sanguine în sistemul ABO și Rh(D), se efectuează și fenotipul eritrocitar, adică determinarea antigenelor în alte sisteme de grupe sanguine. Transfuzia în fenotip previne riscul imunizării, fiind un element în plus de siguranță transfuzională.

Asemănător altor metode de tratament, transfuzia de sânge trebuie recomandată doar atunci când este esențială pentru pacient. Doctorul curant va fi consiliat de către medicii hematologi din cadrul Unității de Transfuzii Sanguine pentru selecționarea celui mai potrivit tip de produs, precum și a cantității necesare. Astfel, produsele de sânge sunt prescrise numai acelor pacienți pentru care nu există o alternativă terapeutică și numai după ce aceștia au fost informați în legătură cu avantajele, precum și riscurile terapiei transfuzionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.