yachtPersoanele fizice au fost introduse în categoria plătitorilor de accize pentru vehiculele, iahturile precum şi pentru alte nave şi ambarcaţiuni pentru agrement cu motoare de peste 100 cai putere, conform unei Ordonanţe privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, adoptate marţi de Executiv.   În nota de fundamentare a actului normativ, Ministerul Finanţelor precizează că se vor introduce şi motoarele cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement în sfera de aplicare a accizelor nearmonizate având în vedere faptul că motoarele navelor nu sunt întotdeauna integrate ambarcaţiunilor. Astfel, prin taxarea acestor motoare se asigură atingerea scopului urmărit prin introducerea acestor taxe de consum, arăta MFP.

Potrivit Executivului, prin această Ordonanţă se reglementează unele aspecte care nu erau clarificate în legislaţia fiscală.  Pe de altă parte, ordonanţa creează cadrul legal care permite contribuabililor care obţin venituri din activităţi agricole să achite impozitul şi contribuţiile aferente acestor venituri la organul fiscal din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale corespunzătoare localităţii în care aceştia îşi au domiciliul fiscal.

‘Această posibilitate vizează situaţia în care în care în localitate nu există o unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi are ca scop diminuarea cheltuielilor de conformare pe care trebuie să le suporte contribuabilul pentru a-şi îndeplini obligaţiile de plată. Se evită, astfel, deplasarea contribuabililor în cauză pe distanţe foarte mari până la unităţile administraţiilor finanţelor publice la care sunt înregistraţi ca plătitori de impozit şi contribuţii aferente veniturilor din activităţi agricole’, preciza Ministerul Finanţelor în nota de fundamentare a actului normativ.

De asemenea, pentru a rezulta cu claritate că taxarea inversă se aplică şi în situaţia tranzacţiilor realizate pe Piaţa pentru Ziua Următoare şi pe Piaţa Intrazilnică de energie electrică, se impune menţionarea distinctă a fiecărei categorii de comercianţi persoane impozabile care vor intra sub incidenţa acestei măsuri.

Ordonanţa mai are în vedere asigurarea cadrului legal care permite restituirea accizelor şi pentru produsele nou introduse în sfera de aplicare a accizelor nearmonizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.