BritishGirlWashingHands_200Aparatele cu jet de aer cald cresc riscul de contaminare cu microbi şi zgomotul lor conduce la deficienţe de auz. Cel puţin aşa arată rezultatele unui studiu publicat de „Daily Mail”, citat de Adevarul.ro.

Uscătoarele de mâini au fost montate în toaletele publice pentru a preveni răspândirea microbilor şi pentru a grăbi procesul de curăţare a mâinilor. În ciuda acestor avantaje menţionate de producători, unii cercetători susţin că aparatele cu jet de aer cald cresc numărul bacteriilor de pe mâini şi afectează auzul.

Experţii au descoperit că microbii se răspândesc cu uşurinţă atunci când ai mâinile ude. „Rezultatele studiilor ne arată că palmele ude, clătite în prealabil, transferă aproximativ 1.000 de bacterii de la o suprafaţă la alta“, explică microbiologul Karen Clark. Chiar dacă producătorii de şerveţele au încercat să profite de situaţie şi să demonstreze că prosoapele de hârtie sunt cea mai eficientă soluţie atunci când vine vorba de igienă, studiile ulterioare au arătat contrariul. Asemenea uscătoarelor, şervetele de baie cresc riscul de contaminare cu microbi.

Cei mai mulţi dintre utilizatorii acestor aparate îşi ating palmele pentru a grăbi procesul de uscare. Greşit. Concluziile experimentului comandat de compania Dyson şi realizat de cercetătorii Universităţii din Bradford au arătat că acest gest nu face decât să aducă microbii din piele la suprafaţă. Aceiaşi specialişti recomandă utilizatorilor să-şi ţină mâinile sub curenţii de aer cald timp de 20 de secunde, chiar dacă procesul de uscare propriu-zis nu durează mai mult de 10 secunde. „După ce vă uscaţi mâinile, ştergeţi-vă cu un prosop de hârtie“, punctează Cutler, autorul studiului citat de publicaţia „Daily Mail“.

În urmă cu o lună, specialiştii britanici au descoperit că zgomotul acestor aparate afectează auzul persoanelor în vârstă sau al oamenilor care se confruntă cu tulburări psihice. Chiar şi cei mai mici pot fi afectaţi de sunetele puternice produse de uscătoarele montate în toaletele şi băile publice. Persoanele calificate în industria igienei susţin că, pe lângă utilizarea corectă a acestor aparate, este foarte important ca oamenii să urmeze o serie de paşi simpli atunci când îşi clătesc mâinile. În anul 2008, cercetătorii britanici au instalat în cadrul băilor publice mai multe dozatoare cu săpun lichid.

La sfârşitul experimentului, aceştia au constat că din cele 200.000 de persoane care folosiseră toaleta, doar 32% din bărbaţi şi 64% din femei apelaseră la săpun. Spală-te corect pe mâini! Deşi poate părea un gest banal, igienizarea corectă este primordială şi presupune parcurgerea unor paşi simpli: – umezeşte-ţi mâinile; – săpuneşte-te; – freacă bine mâinile, timp de 20 de secunde, perioadă în care te speli şi între degete, sub unghii şi pe antebraţe; – clăteşte-te; – ia un şerveţel şi închide cu el robinetul, apoi şterge-ţi mâinile.