manuale-scacchi Elevii care intră în toamnă în clasa întâi vor studia tot din manualele vechi. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a explicat că introducerea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a respectă ultimul calendar convenit cu editorii: metodologia va fi gata până la 1 septembrie 2013, urmând ca în termen de şase luni să fie gata şi primele manuale-pilot. Ceea ce înseamnă că noua generaţie de şcolari va învăţa după manualele de anul trecut.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a venit joi cu o serie de precizări legate de introducerea noilor manuale, după ce editorii au lansat din nou acuzaţii privind întârzierea acestui proces, citaţi de Digi24. „Decizia Ministerului Educaţiei Naţionale de a realiza reforma manualelor rămâne fermă, iar calendarul stabilit în urma dialogului social, dialog la care au luat parte şi reprezentanţii editorilor, va fi respectat.

Reforma manualelor este parte a procesului de modernizare a sistemului de învăţământ românesc şi presupune atât actualizarea conţinutului, în conformitate cu planul-cadru de învăţământ, cât şi introducerea alternativei manualelor digitale. Aceste schimbări, ignorate în ultimii ani, deşi au fost solicitate insistent atât de profesori, cât şi de părinţi şi elevi, vor fi realizate gradual, ţinându-se cont de resursele disponibile şi de nevoia de a asigura predictibilitate politicilor educaţionale“, se arată într-un comunicat de joi al ministerului.

Pricopie explică şi cum arată acest calendar, după ultimele discuţii de la sfârşitul lunii mai cu editorii, în care a acceptat amânarea ieşirii din dezbatere publică a metodologiei până pe 15 iunie, cu 15 zile mai târziu decât termenul iniţial, şi devansarea prezentării de către edituri a primelor manuale, pe baza acestei metodologii, cu şase luni, până la iarnă.

„În perioada mai-iulie, am lansat în dezbatere publică Metodologia de realizare a manualelor pentru clasa I şi a II-a. La momentul respectiv am înţeles opoziţia unora dintre editori, care au reclamat faptul că nu au timp să tipărească noile manuale. Prin urmare, din respect pentru partenerii de dialog, am decis să prelungim cu 6 luni perioada până la care să fie gata manualele. În acest moment, suntem în calendarul stabilit, urmând ca până la 1 septembrie să se redacteze forma finală a metodologiei, formă care va integra şi observaţiile venite din partea partenerilor de dialog social. Prin urmare, nu există nici o întârziere faţă de cele stabilite anterior“, susţine Pricopie. Metodologia se află acum în circuit de avizare şi semnare. „Acest efort nu este unul pe care Ministerul Educaţiei Naţionale îl face singur, ci avem o relaţie foarte bună de consultare şi colaborare cu profesorii, cu părinţii şi cu elevii. Lipsa voinţei, blocajele politice şi uneori interesele financiare ale unor actori implicaţi în proces nu au permis până acum o modernizare a manualelor. Lucrurile însă se vor schimba. Educaţia nu poate sta în loc din motive ce nu au nici o legătură cu interesele elevilor, ale şcolii şi ale societăţii în ansamblul său“, a mai spus ministrul.

Elevii care se pregătesc să intre în clasa I vor învăţa după vechile manuale şcolare, însă problema majoră este că în aceste cărţi se reia o parte din materia pe care bobocii au aflat-o deja în clasa pregătitoare, susţin editorii, potrivit Digi24. „Metodologia a rămas în dezbatere publică. Probabil la începutul lui septembrie va fi aprobată. Există deja nişte termene care sunt stabilite prin această metodologie”, a spus Ştefania Duminica, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar din Ministerul Educaţiei.

După calendarul aprobat iniţial de minister, editurile ar fi trebuit să lucreze de o lună la noile manuale, numai că metodologia în forma finală ar putea aduce schimbări majore faţă de draft-ul prezentat în luna mai, astfel că vor rezulta costuri diferite de producţie, care ar putea fi mari, susţin editorii. „Producţia unui manual costă între 10.000 şi 15.000 de dolari, în funcţie de dificultatea manualului. Deci este o investiţie pe care editorul o face înainte de orice”, a explicat Mario De Mezzo, preşedintele Uniunii Editorilor din România.

Uniunea Editorilor din România a cerut Ministerului Educaţiei un răgaz de cel puţin 9-12 luni, faţă de cel de patru luni, pentru a putea scrie, tehnoredacta şi digitaliza noile manuale pentru clasa I şi a II-a. Ministrul Remus Pricopie le-a acordat şase luni, însă a precizat că menţine solicitarea ca primele manuale digitale obligatorii să fie pe băncile elevilor din 15 septembrie 2014. Manuale noi în absenţa unui nou Curriculum A început cearta între Ministerul Educaţiei şi editurile de manuale, ignorând faptul că e absurd să tipăreşti noi manuale în absenţa unui nou Curriculum, aşteptat de 20 de ani. Ba intervine şi premierul Ponta, afirmând că-l susţine pe Ministrul Educaţiei în lupta cu „mafia” editorilor de manuale. Pricopie: „Lucrăm la modificarea programei şcolare, urmează materia de gimnaziu şi de liceu“ Ministerul Educaţiei a finalizat noua programă pentru învăţământul primar şi urmează cea pentru gimnaziu şi liceu, documente ce vor fi puse în dezbatere publică, în paralel cu actualizarea manualelor şcolare învechite şi cu introducerea celor digitale, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, prezent la o conferinţă organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Elevii de clasa I vor fi primii care vor primi manuale noi la anul. Ce prevede metodologia manualelor scoasă în dezbatere publică Începând de la anul, elevii de clasa I vor avea la dispoziţie manuale noi în două formate, o variantă tipărită şi una digitală, pentru disciplinele: Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă şi Matematică. Elevii vor avea din septembrie manuale noi. Până în 2017 vor fi înlocuite toate Elevii vor avea manuale noi la şcoală începând cu anul şcolar 2013-2014, urmând ca schimbarea acestora să se încheie în 2017. Metodologia noilor manuale şi calendarul pentru schimbarea lor vor fi lansate, miercuri, în dezbatere publică şi aprobate, cel mai probabil, pe 1 iunie, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.