bebe4Odata intorsi de la maternitate veti fi intotdeuna colpesiti de toate lucrurile pe care de acum trebuie sa le faceti pentru noul membru al familiei si foarte emotionati de raspunderea ce va revine de acum incolo. Asa ca este bine sa fiti prevazatori si sa pregatiti din vreme un trusoul al bebelusului. Iata cateva dintre lucrurile care nu trebuie sa va lipseasca :

Fotoliul auto

Nu veţi putea scoate copilul din spital fără un fotoliu special pentru copii, aşa că va trebui să cumpăraţi unul cu mult înainte de data anticipată a naşterii. Căutaţi un model uşor, creat special pentru nou-născuţi (potrivit pentru prima varsta).

Ele sunt create să fie orientate spre spatele maşinii pentru copiii sub 9 kg sau 9 luni de viata. Atunci când copilul trece de varsta de 9 luni sau cântăreşte 9 kg, scaunul poate fi aşezat cu faţa spre botul maşinii.

În cazul în care copilul cântăreşte sub 9 kg la 1 an, trebuie să aşteptaţi până atinge această greutate pentru a putea aşeza fotoliul cu faţa spre botul maşinii. Dar, în cazul în care copilul atinge această greutate înainte de prima aniversare, trebuie să ţineţi scaunul orientat spre spatele maşinii până la această vârstă.

Unele fotolii de maşină pentru nou-născuţi sunt create pentru a fi detaşabile. Acestea sunt foarte convenabile deoarece puteţi mişca nou-născutul fără a-l trezi. Alte fotolii se pot fixa pe toţi pentru a se transforma în cărucior.

Indiferent de modelul ales, asiguraţi-vă că este bine instalat.

Cărucior

Înainte de a alege un cărucior, trebuie să vă asiguraţi că îl puteţi direcţiona cu o singură mână. De asemenea, apăsaţi cu blândeţe cu mânere şi asiguraţi-vă că nu se răstoarnă. . Cel mai bine ar fi ca mânerele să fie la nivelul taliei dumneavoastra sau mai jos. Există şi cărucioare speciale pentru când ieşiţi la alergare şi luaţi copilul cu voi.

Cercetările arată că hamurile de siguranţă în formă de T sunt cele mai sigure (o cataramă conectează centura care trece printre picioarele copilului cu cele de la nivelul taliei).

Ce haine trebuie să îi cumpăr copilului meu?

Atunci când cumpăraţi haine pentru copil, se recomandă ca ele sa fie din bumbac, care permite circulaţia aerului şi previne apariţia eritemului fesier:

1 Body cu maneca scurta si lunga (un articol de îmbrăcăminte elastic, care se încheie între picioare, cu capse);

2 Căciuliţă din bumbac sau fleece (“polar”), de tip fes sau cu urechi, pentru lunile mai reci;

3 Pentru a proteja copilul de soare, sunt indicate pălăriile subtiri, in culori deschise, cu boruri largi sau şepcile stil legionar, care protejează şi gâtul şi urechile, precum si ochelari speciali;

4 Mănuşi si sosete sau ciorapi lungi din bumbac pentru lunile mai reci;

5 Costumase cu maneci lungi si pantaloni;

6 Pulovarase, vestute din fibre naturale

7 Salopeta groasa de iarna;

8 Sac de invelit in timpul somnului si al plimbarilor afara;

9 Păturele din bumbac moale sau molton, eventual cu fermoar şi glugă;

Produsele pentru baie

Prosoape pufoase, delicate şi lavete moi sau un burete special, săpun delicat pentru copii, şampon special pentru copii, ulei special, pe care le puteţi cumpăra de la farmacie. Evitaţi produsele care conţin parfumuri sau substanţe chimice. Optaţi pentru produse special create pentru pielea delicată a copiilor.

O căniţă din plastic pentru clătirea părului copiilor este de asemenea recomandată.

Nu uitaţi – nu lăsaţi niciodată copilul singur în băiţă – nici măcar atunci când poate sta în fund – deoarece se poate îneca şi în apa adâncă de doar câţiva centimetri. Nu faceti niciodata baita dupa masa imediat cand bebelusii au burtica plina – pot varsa si se pot ineca cu varsatura. Ideal ar fi la circa 2 ore dupa masa, inainte de masa urmatoare.

Pentru toaleta mai avem nevoie de forfecuta boanta pentru taiat unghiile, termometru pentru camera (cca. 22 C) si pentru apa de baie (cca. 37 C).

Leagănul

Unii părinţi preferă să îşi ţină copilul într-un leagăn înainte de a-l muta într-un patut pentru dormit, în jurul vârstei de 1 lună. Dacă optaţi pentru această variantă, asiguraţi-vă că leaganul este solid şi că nu se răstoarnă. În cazul în care leagănul are picioare rabatabile, asiguraţi-vă că sunt bine strânse înainte de a aşeza copilul în el.

Patutul

Dacă alegeţi un pat folosit înainte de alt copil, asiguraţi-vă că este foarte curat şi solid şi că între vergele nu este o distanţă mai mare de 6 cm.

Este imperios necesar să cumpăraţi o salteluţă nouă, care să se potrivească perfect pe dimensiunile patului, pentru ca micuţul să nu se blocheze în spaţiul dintre marginea saltelei şi pat. Paturile moderne respectă aceste măsuri de siguranţă. Salteaua treuie sa fie tare, nu moale, iar bebelusul nu are voie sa doarma pe perna.

Ar fi bine să cumpăraţi huse de saltele impermeabile, cu o faţă de molton.

Este necesar să cumpăraţi şi o lenjerie de bumbac care sa poata fi bine securizata pe sub saltea.

Se recomanda invelirea bebelusilor in saci de dormit.

În pat nu se pun perne sau alte jucarii voluminoase, deoarece există risc de sufocare.

Nu se recomandă folosirea unor laterale pentru pătuţ.

Masa pentru înfăşat

Este bine să sprijiniţi masa de schimbat scutece de perete, dar nu în faţa unei ferestre, pentru a minimiza riscul de scădere a copilului. Cel mai indicat este ca masa să fie solidă şi să aibă o margine inaltata, de siguranţă, de 5 cm în jurul tuturor celor patru laturi. Dacă nu, folosiţi o salteluţă pentru înfăşat care are mijlocul mai adâncit decât marginile.

Sunt foarte utile scutecele impermeabile.

Ţineţi scutecele, şerveţelele, cremele şi alte accesorii la îndemână, dar la distanţă de copil.

Dacă folosiţi scutece de unică folosinţă, faceţi o rezervă de pungi pafumate, pentru a le putea arunca la gunoi.

Cutia de medicamente

Mica trusa de medicamente trebuie sa contina comprese sterile de tifon, ser fiziologic steril, alcool medicinal, unguent de uz zilnic pentru prevenirea eritemului de scutec, crème speciale cu zinc pentru tratarea acestuia, o crema cu antibiotic (la recomandarea medicului), termometru digital moale, flexibil si medicamente pentru scădere febrei (la recomandarea medicului).

Avem nevoie si de un sterilizator pentru biberoane, suzete, tetine, lingurite etc. pentru situatia in care bebelusul nu este alaptat.

Monitor pentru copii

Mulţi părinţi preferă siguranţa unui monitor, pentru a auzi copilul plângând atunci când se află în altă cameră. Însă dacă locuiţi într-un apartament sau dacă în casă e linişte, un astfel de dispozitiv nu este neapărat necesar.

Balansoare

Nu este neapărat necesar să aveţi un balansoar pentru dumneavoastra, dar este un obiect agreabil şi reprezintă un loc confortabil în care părintele se poate aşeza atunci când hrăneşte şi alintă copilul.

Balansoarele pentru copii sunt perfecte pentru momentele în care trebuie să lăsaţi copilul din braţe câteva minute. Multe dintre ele se leagănă singure; altora li se poate imprima o mişcare de legănare. Altele au atârnate au un rând de jucării pentru a atrage atenţia copilului. Copilul trebuie bine securizat si nu trebuie facut abuz in folosirea lor.

Port-bébé

Reprezintă un dispozitiv extraordinar cu ajutorul căruia poti să porţi copilul cu tine, permiţându-ţi să ai mâinile libere. Atunci când copilul creşte şi îşi poate ţine capul drept (in jurul vastei de 3 luni), puteţi să îl purtaţi într-un port-bébé pentru spate.

Dispozitivele de tip baby sling sunt o altă modalitate prin care să îţi răsfeţi copilul şi sunt ideale pentru că micuţul poate fi aşezat în poziţie culcat şi dormi, în timp ce îl porţi cu tine.

Şir de jucării

Este o idee bună să agăţaţi un şir de jucării deasupra ţarcului sau a mesei de înfăşat pentru a atrage atenţia copilului. Ele trebuie plasate la cca. 30 cm de ochii copilului.

CD Player

Mulţi părinţi aleg muzica simfonică pentru micuţ. Alţii preferă cântecele pentru copii şi chiar cărţile audio, deşi nimic nu se compară povestile, versurile sau cantecele de leagan rostite de parinti.

Jucării

Copiii mici nu au nevoie de jucării, dar multora le plac salteluţele colorate matlasate şi în care au fost cusute oglinzi incasabile, jucăriile viu colorate, care fac zgomot şi jucăriile mici, moi. Mulţi se mulţumesc doar cu şirul de jucării agăţate în faţa căruciorului şi, când mai cresc puţin, cu jucăriile mai complexe, destinate învăţării precoce. Jucăriile care promovează învăţarea precoce sunt o idee bună, dar trebuie folosite cu moderaţie atunci când copilul este prea mic

Este important ca toate jucăriile copilului să fi trecut controlul de siguranţă şi să fie adaptate vârstei acestuia.

Dupa ce v-ati asigurat ca nu va lipseste nimic din cele necesare ingrijirii micutului, tot ceea ce va ramane de vacut este sa va bucurati de clipele petrecute impreuna cu el