Olimpici Fizica - MedicoverProgramul de training pentru loturile olimpice de matematică şi fizică ale României, susţinut de Elvira Alexandrescu, psiholog în cadrul Medicover România, împlineşte 10 ani, potrivit unui comunicat al furnizorului privat de servicii medicale.

În toţi aceşti ani, un psiholog de excepţie a fost alături de profesorii excepţionali în antrenarea copiilor supradotaţi care ne aduc an de an medalii şi recunoaştere internaţională. Psih. Elvira Alexandrescu este coordonatorul programului, unic în România, “Training pentru performanţă” – dedicat pregătirii psihologice a tinerilor care participă la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale. În plus, pentru performanţele lor, Medicover a oferit elevilor şi profesorilor coordonatori câte un abonament de sănătate VIP gratuit timp de un an de zile, pentru monitorizarea stării de sănătate.

“În cadrul programului “Training pentru Performanţă” ofer suport psihologic în următoarele direcţii: evaluarea psihologică a fiecărui membru al loturilor, cu scopul identificării vulnerabilităţilor şi punctelor tari ale fiecărui concurent; elaborarea unei strategii personalizate de gestionare a stresului în contextul concursurilor, training pentru construirea şi consolidarea echipelor care ajung la Olimpiadele Internaţionale, precum şi consiliere pentru profesorii care îi antrenează pentru performanţă” a declarat Elvira Alexandrescu.

Anul acesta la Copenhaga, echipa României a obţinut, la Olimpiada Internaţională de Fizică, 2 medalii de aur şi 3 medalii de argint, fiind astfel pe locul I în Europa.  Elevii Cristian Andronic şi Cristian Frunză au obţinut medalii de aur, iar elevii Tudor Ciobanu, Sebastian Dumitru şi Denis Turcu au obţinut medalii de argint. La Olimpiada pluridisciplinară de la Tuymaada, echipa României a obţinut o medalie de aur (Ioan Ignat) şi 2 medalii de argint (Horia Petru Nicolăescu şi Raul Alex Pipis). Elevul Raul Alex Pipis a primit, de asemenea, premiul special pentru cea mai bună lucrare experimentală.

Înaintea olimpiadelor, timp de aproximativ 6 săptămâni, Lotul Olimpic se antrenează intens: teoretic, practic – pentru activitatea de laborator – şi psihologic. Psih. Elvira Alexandrescu se implică în cadrul cantonamentului în evaluarea psihologică a elevilor şi pregătirea lor psihică. De ce este esenţială această pregătire? Pentru că la acest nivel al competiţiei, ceea ce îi diferenţiază pe concurenţi este capacitatea de gestionare a emoţiilor şi punerea în practică a unor strategii de adaptare, fizică şi psihică, la condiţiile de climă şi cultură ale ţărilor în care se desfăşoară concursurile.

“Analizele dnei Elvira Alexandrescu au fost foarte importante pentru stabilirea strategiei de pregătire şi de concurs. Suntem recunoscători pentru sprijinul acordat, pentru ca starea de sănătate a echipei să fie excelentă” au menţionat Delia Davidescu, PhD şi Adrian Dafinei, PhD – coordonatorii Lotului Olimpic de Fizică al României.

Programul de training include principii şi tehnici specifice acestui tip de programe. În urma anilor de studiu, a evaluării individuale şi evaluării la nivel de echipă, training-ul s-a perfecţionat în mod continuu, ajungând în acest moment la formatul ideal pentru Loturile Olimpice ale României. Astfel, aceşti tineri, în momentele de maximă tensiune, îşi pot gestiona eficient emoţiile şi să-şi menţină motivaţia pentru a demonstra că sunt cei mai buni.