MCB6183 A MILK NUGrupul francez Danone şi-a retras în mai multe ţări din Asia loturi de lapte praf pentru sugari ale mărcilor sale locale Dumex şi Karicare, din cauza riscului de botulism în unele produse de lapte fabricate de către unul dintre furnizorii săi, compania neozeelandeză Fonterra, relatează AFP, citata de Agerpres.

‘Cu titlu de precauţie, loturi au fost retrase în China, Hong Kong, Malayezia, Thailanda şi Noua Zeelandă, dar nicio plângere din partea consumatorilor nu a fost până acum raportată’, s-a aflat luni din surse apropiate purtătorului de cuvânt al gigantului agroalimentar francez.  Nicio altă precizare cu privire la numărul loturilor sau volumului de lapte retrase nu a fost făcută publică.

Fonterra a dezvăluit la sfârşitul săptămânii trecute că trei loturi de zer utilizat la fabricarea preparatelor pentru sugari şi băuturilor pentru sportivi conţinea o bacterie ce poate cauza botulism, o intoxicaţie susceptibilă să provoace paralizia sau chiar moartea.

Botulismul infantil este cauzat de bacteria Clostridium botulinum. Din momentul în care sugarul ingerează sporii acestei bacterii, aceasta se dezvoltă și produce o otravă în organism, care acționează la nivelul creierului, unde blochează mesajele transmise membrelor pentru efectuarea mișcărilor.

În 2008, unii dintre cei mai mari producători de lapte praf din China au fost implicaţi într-un scandal enorm, după ce s-au descoperit urme de melamină în laptele destinat bebeluşilor. Cel puţin 6 copii au murit după ce au consumat lapte praf contaminat la acea vreme.