gemeniÎn cadrul Spitalului Baneasa a fost realizata, pentru prima data în România, procedura de fotocoagulare cu laser a anastomozelor placentare. Operatia a salvat viata a doi frati, gemeni identici, aflati înca în uterul mamei, diagnosticati cu „sindrom transfuzor-transfuzat”, o conditie rara în care se produce transferul de sânge de la un fat la celalalt prin intermediul placentei comune.

Interventia fetala minim-invaziva a durat 2 ore si a fost efectuata de dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie, unul dintre putinii medici din tara care efectueaza operatii intrauterine.

Sindromul transfuzor-transfuzat este o conditie prenatala în care gemenii identici primesc cantitati inegale de sânge placentar, având drept rezultat dezvoltarea lor diferita. În mod normal, cu toate ca au în comun aceeasi placenta, circulatia fiecarui geaman este separata. În sindromul transfuzor-transfuzat, se formeaza legaturi între vasele de sânge placentare, permitând sângelui sa circule de la un fat la altul. Daca aceste anastomoze sunt inegale, se poate dezvolta un transfer semnificativ de sânge de la un geaman, numit donator sau transfuzor, catre celalalt geaman, numit primitor sau transfuzat. Ca urmare, un copil va primi prea mult sange, iar celalalt prea putin.

Istoria naturala a sindromului transfuzor-transfuzat este bine stabilita. Daca nu este tratat, probabilitatea ca ambii copii sa moara în uter este  foarte mare, de 60-100%, în special când afectiunea este prezenta la mai putin de 20 saptamâni de sarcina. Daca mama este însa diagnosticata la timp, se poate efectua un tratament intrauterin care poate salva viata copiilor.

Pentru prima oara in România, Dr. Hadi Rahimian a efecuat o interventie intrauterina de ultima ora care a schimbat cursul vietii celor doi frati gemeni aflati înca în uterul mamei.

Fotocoagularea laser a anastomozelor placentare este o metoda de tratament state-of-the-art care are ca scop deconectarea vaselor de sânge comune dintre gemeni, oprindu-se astfel transferul anormal de sânge dintre ei. Este frecvent efectuata între saptamânile 16-26 de sarcina. Procedura are loc în sala de operatii si dureaza 1-2 ore, în functie de numarul de vase care urmeaza sa fie coagulate.

Acest tip de tratament se poate efectua doar în centre de medicina fetala de catre specialitti cu pregatire ampla în acest domeniu. Studiile efectuate în centre fetale de renume din SUA au aratat o rata de supravietuire de 80-85% pentru unul din gemeni si de 65-70% pentru ambii copii.

„Un fetoscop, un endoscop de dimensiuni foarte mici, cu o camera video miniaturala la capatul lui, este introdus prin peretele abdominal al mamei, apoi prin peretele uterului în cavitatea amniotica a fatului primitor. Fetoscopul permite examinarea directa a vaselor de sânge de pe suprafata placentei .i identifiarea anastomozelor vasculare anormale.” explica dr. Rahimian procedura de fotocoagulare laser.

„Este o tehnica de mare finete, medicul trebuind sa directioneze cu mare atentie fasciculul laser care sa coaguleze selectiv doar acele vase de sânge care comunica între un geaman .i celalalt, în timp ce vasele normale, care hranesc fiecare fat, sa ramâna intacte.” a completat dr. Rahimian.

Interventia a fost efectuata cu succes, ecografia de control aratând absenta comunicarii anormale între cei doi copii. În continuare, mama si gemenii vor fi urmariti ecografic îndeaproape de catre Dr. Hadi Rahimian.

„Este un sentiment extraordinar pe care îl ai atunci când poti interveni ti schimba cursul unei boli, de altfel relativ rara în sarcina. De fapt, ceea ce face ca Spitalul Baneasa sa fie unul special este Programul de Medicina Materno-Fetala care ofera o expertiza avansata pentru mamele cu sarcini complicate sau cu risc crescut. Echipa noastra de specialisti a efectuat pâna in prezent urmatoarele tipuri de interventii intrauterine: transfuzii intrauterine la izoimunizare, sunturi vezico-amniotice si sunturi toraco-amniotice, ultimele doua fiind, de asemenea, proceduri efectuate în premiera în România.” a concluzionat dr. Hadi Rahimian, directorul medical al Spitalului Baneasa.