La aproape trei ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti, magistraţii Judecatoriei Sectorului 6 au decis, marţi, ca maternitatea să plătească o amendă penală pentru ucidere din culpă în valoare de 80.000 de lei pentru fiecare copil ars, informeaza Realitatea.net. În plus, asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni de închisoare. Şase nou-născuţi şi-au pierdut viaţa în acel incendiu, în timp ce alţi cinci au suferit răni grave şi au avut nevoie de mai multe săptămâni de tratament.

Instanţa a dat sentinţa în dosarul bebeluşilor ucişi în incendiul din august 2010, de la Maternitatea Giuleşti. Astfel, maternitatea a fost amendată penal cu 400.000 de lei pentru ucidere din culpă. Managerul Spitalului a fost amendat cu 6.500 de lei. În schimb, asistenta Florentina Cârstea a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă, iar şeful Departamentului Tehnic al spitalului a primit aproape 4 ani de închisoare cu suspendare.

Rechizitoriul în cazul incendiului devastator de la 16 august 2010, la Maternitatea Giuleşti, când şase bebeluşi şi-au pierdut viaţa, conţine discuţii telefonice cutremurătoare între angajaţii spitalului. Înregistrările telefonice făcute cu mandat de la judecător au relevat faptul că personalul medical ştia că salonul nu se părăsea fără a fi anunţaţi colegii. Astfel, una dintre asistente se confesa, la telefon, unei colege: “Vrei să-ţi spun că-n ultimul moment mă duceam, făceam pe mine, scaune proaste şi am sunat-o la ora două noaptea pe – eram jos la etajul 1 şi i-am spus: ‘Vezi că stau mai mult pe WC, du-te acolo să nu moară ăia. Mor ăia acolo!'” Un medic rezident a criticat lipsa asistentei: “Mă, ştii şi tu că Terapia Intensivă nu se părăseşte niciodată, nu se lasă niciodată singură. Uită-te şi tu, 12 minute! Ce e, mă, 12 minute? E nimic.”

Sase minute. Atât a durat operaţiunea de salvare a bebeluşilor din salonul de Terapie Intensivă. Au fost minute lungi, în care fiecare secundă valora cât o viaţă.  Primii la maternitatea Giuleşti au ajuns 15 pompieri. În fruntea lor, plutonierul Cristian Vâlcu. Deşi vea 21 de ani de experienţă, nu mai văzuse niciodată o imagine ca cea de atunci. Cu toate acestea, şi-a păstrat calmul şi a găsit forţa să-şi mobilizeze echipa.

“Intră cine rezistă. M-am uitat în ochii lor, am văzut că au prins curaj şi le-am spus că ştiu ce au de făcut. Pentru că am ajuns primul acolo şi eu am avut senzaţie la început de parcă ardeam, dar am găsit câteva prosoape, le-am udat, am intrat în salon, am dat de primul cărucior. Nu ştiam că e un copil acolo. A venit un coleg şi a zărit ceva acolo. Era foarte mult fum, căldură, ţipete, cei de la pază nu prea făceau faţă, mămicile veneau peste noi”, a povestit plt. Cristian Vâlcu, şef gardă de intervenţie.

În dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Parchetului General au trimis în judecată cinci angajaţi ai unităţii sanitare – asistenta Florentina Cârstea, şeful serviciului tehnic, Vasile Dima, fostul manager al spitalului, medicul Bogdan Marinescu, şeful Secţiei de Neonatologie, medicul Ioan Toma Adrian, precum şi electricianul spitalului Gigel Oprea.

indexAsistenta Florentina Cârstea este acuzată de ucidere din culpă (cu consecinţa decesului a şase nou-născuţi) şi vătămare corporală gravă din culpă (cinci infracţiuni), iar Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Ioan Adrian Toma şi Gigel Oprea – de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Pe 16 august 2010, în jurul orei 18:30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi din Secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” a izbucnit un incendiu în care şase nou-născuţi au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave.  De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 lei, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte din salon.

Potrivit procurorilor, prin natura sa, prin circumstanţele şi consecinţele produse, evenimentul prezintă unicitate în plan naţional, având un impact social deosebit. Concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex din Petroşani au evidenţiat că incendiul izbucnit a fost cauzat de supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat. Cauza a fost una de natură electrică, fiind determinată de un proces fizico-chimic incendiv, şi nu exploziv.

Părinţii cer 3 milioane de euro despăgubiri morale pentru moartea bebeluşilor de la Giuleşti.