Autoritatea Naţipapusională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a intrat în alertă maximă după descoperirea în magazine a păpuşilor care conţin metale grele, cunoscute ca fiind otrăvitoare. Verificările comisarilor au mai scos la iveală şi săpun cu bule pentru copii cu substanţe chimice periculoase., potrivit Realitatea.net.

Piaţa românească a fost invadată de jucării otrăvitoare, marea lor majoritate provenind din China. Comisarii ANPC au desfăşurat un control amplu pe piaţa jucăriilor din ţară, rezultatele verificărilor reuşind să provoace îngrijorare maximă în rândul autorităţilor. Cele mai şocante descoperiri au fost păpuşile cu plumb şi alte metale grele, extrem de periculoase pentru sănătatea oamenilor. Totodată, comisarii au depistat substanţe chimice prezente în săpunul cu bule, care pot provoca îmbolnăviri grave. „Având în vedere rezultatele alarmante ale ultimelor controale, am decis să trecem la verificarea amănunţită a tuturor comercianţilor de jucării din Capitală”, a declarat dr. Bogdan Nica, preşedintele ANPC.

Comisarii ANPC au descoperit încălcări ale legii la 767 dintre comercianţii de jucării controlaţi, reprezentând peste 87% din totalul operatorilor economici verificaţi. Au fost aplicate 792 de sancţiuni, din care 418 amenzi contravenţionale în valoare totală de peste 1,2 milioane de lei. Totodată, au fost luate 400 de măsuri de oprire temporară de la comercializare şi 21 de măsuri de oprire definitivă de la vânzare a jucăriilor. Cele mai frecvente deficienţe constatate au fost încălcările cerinţelor de siguranţă, precum şi prezenţa substanţelor chimice şi metalelor grele în compoziţia jucăriilor.