O fetiţă de 10 ani din Statele Unite a primit un dublu transplant pulmonar abia după ce familia a obţinut un ordin judecătoresc. Doar aşa micuţa a putut primi organele de la un donator adult, o procedură nepermisă de legislaţia americană, potrivit Realitateatransplantfetita_05320200.net.

Sarah suferea de o gravă maladie pulmonară care i-a redus funcţionarea plămânilor la 30%. Fără acest dublu transplant nu avea nicio şansă de supravieţuire.  Intervenţia chirurgicală nu ar fi avut loc în lipsa unui ordin judecătoresc. Sarah, care are doar 10 ani, ar fi trebuit să aştepte organele de la un donator de vârsta ei. Iar şansele ca acest lucru să se întâmple înainte ca boala să se agraveze erau extrem de mici. În aceste condiţii părinţii au cerut în instanţă ca fetiţa lor să fie mutată pe lista adulţilor. Un judecător a considerat că împărţirea listelor de aşteptare pentru transplant pe criterii de vârstă este o formă de discriminare şi le-a dat câştig de cauză.

Sarah a fost operată cu succes într-un spital din Philadelphia şi va putea duce în sfârşit o viaţă normală. Iar cazul ei ar putea deveni un precedent care să schimbe regulile de transplant în sistemul sanitar american.