O femeie însărcinată din Hunedoara, în stare critică din cauza unei insuficienţe cardiace, a fost operată la Târgu Mureş, unde a născut prin cezariană, apoi a suferit o histerectomie, dar şi o intervenţie pe cord deschis, medicii anunţând vineri că atât pacienta, cât şi bebeluşul se simt bine, Realitatea.net.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că tânăra de 28 de ani, însărcinată în opt luni, a fost adusă de la Hunedoara în 7 iunie, într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, din cauza unei infecţii care a afectat funcţionalitatea valvei aortice, atât viaţa acesteia, cât şi a copilului fiind puse în pericol.

Conform sursei citate, femeia a fost operată de către o echipă interdisciplinară de medici, fiind supusă unei cezariene, apoi i-a fost făcută histerectomie şi a fost operată pe cord deschis. “S-a decis ca intervenţia să se facă de urgenţă, atât operaţia de extragere a comedici_operatie2_93555100pilului prin cezariană şi, având în vedere că urma imediat o operaţie pe cord deschis, s-a decis să se efectueze şi o intervenţie de histerectomie (scoaterea uterului), după care imediat a avut loc intervenţia chirurgicală pe cord deschis, de înlocuire a valvei şi plastia valvei aorte ascendente. Era într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, cu risc de deces iminent. Din fericire, operaţia a decurs cu succes, intervenţiile s-au încheiat cu bine, iar acum, la şapte zile după, putem fi bucuroşi că atât mama, cât şi copilul sunt cu evoluţie bună, evoluţia lor e de recuperare favorabilă şi noi suntem optimişti”, a declarat Suciu.

Potrivit medicilor, intervenţia chirurgicală, care a durat opt ore şi a fost realizată la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii, reprezintă o premieră naţională. Medicii au spus că bebeluşul, în greutate de 2.300 de grame, a necesitat măsuri de reanimare neonatală. Deşi născut prematur, acesta avea plămânii maturaţi, astfel că după 30 de minute a fost transferat la secţia de nou-născuţi, având o evoluţie bună.

Femeia mai are un copil, născut fără nicio complicaţie. Conform medicilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, astfel de cazuri sunt extrem de rare în literatura de specialitate, mortalitatea fiind de 50 la sută, iar şansele să supravieţuiască ambii pacienţi sunt de numai 30 la sută.