Cel puţin 23 de femei din Canadcontraceptivea care luau unele din cele mai răspândite anticoncepţionale au murit, în mare parte din cauza formării de cheaguri de sânge, potrivit unor documente ale Ministerului Sănătăţii, a relatat marţi postul public de televiziune CBC, preluat AFP, informeaza Agerpres.

Medicii şi farmaciştii, care au obligaţia să semnaleze reacţiile adverse la medicamente, suspectează că pilulele Yaz şi Yasmin ale laboratorului german Bayer s-ar afla la originea acestor decese, a adăugat televiziunea.

Intervievat de CBC, un avocat care a lansat un recurs în nume colectiv a afirmat că este posibil ca sute femei să fi suferit efecte dăunătoare de la produsele în chestiune. Câteva mii de plângeri au fost depuse împotriva Bayer, în special în SUA.

Agenţia americană pentru produse alimentare şi medicamente (FDA) a transmis încă din aprilie 2012 un avertisment, indicând că pilulele în chestiune ar putea fi ‘legate de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge’ şi că această informaţie va figura pe înştiinţările lor. O atenţionare similară a fost publicată de asemenea în 2011 de Agenţia Europeană a Medicamentelor.

Pilulele Yaz şi Yasmin de la Bayer, printre cele mai vândute, conţin drospirenonă combinată cu etinilestradiol, un estrogen des întâlnit în contraceptivele orale.