operaOpera Naţională București va organiza, începând din luna iunie, o serie de activităţi și programe pentru copii, oferta curentă de spectacole fiind completată cu ateliere de arte și creativitate, dar și cu tururi ghidate ale instituţiei, acestea din urmă putând include, la cererea participanţilor, și sesiuni interactive în atelierele din culisele Operei Naţionale.

Astfel, instituţia își asumă misiunea de a familiariza și de a educa viitorii spectatori în spiritul Operei, prin ilustrarea spectacolului din spatele spectacolului, oferind, prin intermediul tururilor ghidate, acces către zone altfel inaccesibile sau foarte puţin cunoscute (ateliere, producţie, spaţiile de repetiţii), dar și prin apropierea copiilor și tinerilor de artiștii și colaboratorii Operei Naţionale. De asemenea, instituţia își dorește să vină în întâmpinarea spectatorilor familiști, aceștia urmând să beneficieze, începând din luna iunie, de un serviciu special, complementar participării la spectacolele de operă şi balet desfăşurate seara, menit să le faciliteze accesul la Operă alături de întreaga familie. Astfel, în timp ce părinţii vizionează un spectacol, copiii iau parte la ateliere tematice care au un program educativ adaptat vârstei lor, coordonate de actori, balerini, artiști plastici, artiști păpușari etc. Acest serviciu este pus în aplicare în parteneriat cu Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, care desfăşoară astfel de ateliere începând din primăvara lui 2010.

Tururile ghidate ale Operei Naţionale București vor avea loc periodic, în bază înscrierilor și solicitărilor din partea grupurilor organizate de elevi și tineri din unităţi de învăţământ. Activitatea poate include, la cerere, și un atelier de introducere în meseriile spectacolului, mai concret o sesiune de lucru interactiv la atelierele de croitorie, cizmărie sau butaforie, sau chiar asistenţă la repetiţiile compartimentelor artistice, în funcţie de programul de lucru din instituţie. Turul se va desfășura doar în urma unei înscrieri prealabile, valabilă pentru întregul grup, la adresa popa.maria@operanb.ro, organizatorii și participanţii urmând să stabilească de comun acord ora de începere a activităţii. Grupul nu poate depăși 25-30 de participanţi. Preţul unui bilet este de 5 lei pentru un tur simplu, respectiv 9 lei pentru un tur ce include și o sesiune de lucru în cadrul atelierelor.

Serviciul complementar constând în ateliere tematice de seară pentru copii, desfăşurat în parteneriat cu Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, va începe să funcţioneze duminică, 2 iunie, ora 19.00, când pe durata spectacolului de operă „La Traviata” de G. Verdi va avea loc un atelier tematic inspirat din povestea “Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” – poveste care stă la baza unui spectacol pentru copii aflat în repertoriul Operei. Intitulată „Atelierul Piticilor”, activitatea are o durată de trei ore și include un program de jocuri cu valoare educativă din domeniul artelor plastice (coordonator Camelia Păsăroiu), al dansului (coordonator Clarisa Doboș) și al pantomimei (coordonator Mioara Ifrim) – decupaj, modelaj, jocuri interactive și scurte momente coregrafice. Alternând momente de dans din spectacolul de balet pentru copii „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” cu fragmente din desenul animat cu același titlu, copiii se vor inspira din poveste pentru a confecţiona mici obiecte decorative specifice tematicii, folosind diverse materiale. Biletele la aceste ateliere sunt disponibile la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti sau online, pe http://tickets.operanb.ro.

Camelia Păsăroiu este artist plastic și are 13 ani de experienţă ca profesor în domeniul educaţiei pedagogice și ludice. A participat alături de elevii săi la diverse concursuri și expoziţii școlare și a făcut parte din echipa de coordonatori a atelierelor desfășurate la Opera Naţională București pe durata Săptămânii Porţilor Deschise (aprilie 2013).

Clarisa Doboș este balerină a Operei Naţionale București și evoluează, în această calitate, în spectacole precum „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”. Licenţiată a Universităţii Române de Știinţe și Arte „Gheorghe Cristea”, secţia Artă Coregrafică, Clarisa Doboș este și profesor de balet la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”.

Mioara Ifrim este actriţă a Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” și coordonează ateliere de mimă, pantomimă și jocuri interactive pentru copii de peste trei ani. A participat în calitate de coordonator la numeroase de astfel de ateliere, inclusiv în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!” organizat de Teatrul de Operetă (noiembrie 2011, noiembrie 2012).

Aceste ateliere vor continua și în săptămânile următoare, printre tematicile anunţate pentru luna iunie aflându-se Hänsel și Gretel (pe durata reprezentaţiilor ce au loc în 7 și 8 iunie) și Lacul lebedelor (pe durata reprezentaţiilor spectacolului de balet „Lacul lebedelor” – 21, 23, 26 și 29 iunie). Detaliile referitoare la atelierele din această lună, precum și numele coordonatorilor vor fi anunţate în perioada următoare.

Pentru acest tip de atelier se vor pune în vânzare 15 bilete/ atelier la preţul de 11 lei, participanţii având vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani. Activitatea se va desfășura într-un spaţiu special amenajat pentru copii, în incinta Operei Naţionale București.

Ambele propuneri – atât tururile ghidate, cât și atelierele desfășurate seara, în timpul spectacolelor – reprezintă o „ediţie-pilot”, programele pentru copii urmând să fie reluate și dezvoltate în stagiunea 2013 – 2014 pentru a include o paletă mult mai vastă de activităţi dedicate copiilor şi tinerilor. Participarea la activităţi se va face în baza achiziţionării de bilete aferente acestora.

Nu în ultimul rând, instituţia desfăşoară în luna iunie şi o serie de evenimente şi spectacole pentru cei mici, printre care concertul Corului de copii al Operei Naţionale Bucureşti condus de Smaranda Morgovan şi spectacolul „Magazinul de păpuşi”, eveniment tradiţional cu participarea tinerilor dansatori de la Școala de Balet „Studio M” din cadrul Operei Naţionale Bucureşti, coordonaţi de profesoara Magdalena Rovinescu (1 iunie), precum şi „Hänsel și Gretel”, spectacol de operă pentru copii de Engelbert Humperdinck (9 iunie).